U vremenu kada je bacanje hrane globalni problem, a istovremeno sve više ljudi živi u siromaštvu, doniranje hrane postaje ne samo humana, već i ekološki odgovorna praksa. Svaka neiskorištena namirnica može postati sredstvo promjene – ako je usmjerimo onima kojima je najpotrebnija.
Hrana kao pravo, a ne privilegija
Prema podacima FAO-a (Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a), trećina proizvedene hrane na globalnoj razini završi kao otpad. Istovremeno, milijuni ljudi suočavaju se s glađu ili nesigurnošću u opskrbi hranom. U Hrvatskoj, istraživanja Europske komisije pokazuju da čak 38% kućanstava ne može si priuštiti obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan.
Doniranje hrane nije luksuz – to je čin pravednosti.
Tko sve može donirati?
Donator hrane može biti bilo tko – trgovački lanac, restoran, škola, hotel, poljoprivrednik ili građanin. Višak hrane koji je ispravan i siguran za konzumaciju može biti darovan lokalnim humanitarnim organizacijama.
Kako izgleda donacija u praksi?
U Hrvatskoj, nekoliko organizacija sustavno preuzima, sortira i distribuira doniranu hranu krajnjim korisnicima.
Osim što ublažava siromaštvo, doniranje hrane ima i snažan ekološki učinak. Bacanjem hrane, bacamo i sve resurse uložene u njezinu proizvodnju: vodu, energiju, rad, gorivo. Uz to, hrana na odlagalištima stvara metan – snažan staklenički plin.
Što možeš ti učiniti?
Nemoj bacati višak hrane – podijeli je.
Informiraj se o lokalnim mjestima za donaciju.
Potiči svoje poduzeće da postane donator.
Volontiraj u organizacijama koje distribuiraju hranu.
Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru provodi projekt “Infrastrukturno opremanje GDCK BNM”, koji je odobren u okviru poziva Ministarstva poljoprivrede za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom “Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane”. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.–2026., s ukupnom vrijednošću od 12.746,50 eura. Cilj projekta je ojačati infrastrukturne kapacitete GDCK Biograd na Moru kako bi podjela donirane hrane bila efikasnija i brža, povećati broj podjela i uključiti veći broj korisnika. Opremanjem skladišta omogućit će se ispravno skladištenje donirane hrane, jednostavnije vođenje evidencije o redoslijedu kvarenja namirnica te primanje veće količine donirane hrane.
Za više informacija o doniranju hrane i kako se uključiti, posjetite:
– Platforma “Hrana nije otpad”
– Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP)
– www.gdckbnm.hr – Infrastrukturno opremanje