Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije.

U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske Zdravstvene Skupštine, ministri Zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom se obvezuju na ustrajnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Putem Rezolucije WHA58.13, odredili su 14. Iipnja kao Svjetski dan darivatelja krvi.

Rezolucija potiče države članice da podržavaju i osiguravaju provođenje dobro organiziranih, nacionalno koordiniranih i održivih programa prikupljanja krvi. Tako ustrojen i kontroliran sustav omogućuje prikupljanje dovoljne količine sigurne krvi za potrebe oboljelih osoba.

Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje. Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi.

Nesebičnost i predanost dobrovoljnih darivatelja krvi čine svijet boljim mjestom za sve nas. Hvala vam na svakoj kapljici koju ste darovali, na svakom trenutku koji ste posvetili spašavanju života. Neka vaša velikodušnost bude inspiracija za sve nas da činimo dobra djela! Sretan Dan dobrovoljnih darivatelja krvi!