GDCK Biograd na Moru je ugostilo volontere iz Francuske od 1. do 15. srpnja 2018.

U sklopu „Solidarity project-a“ od 1. srpnja do 15. srpnja imali smo čast biti domaćini četvorici mladih volontera iz Francuske: Inès, Clarisse, Jeanne i Charles. Volonteri su članovi organizacije Scouts et guides de France koja okuplja mlade izviđače do 20 godina i između ostalog im omogućuje da sudjelovanjem u različitim projektima osiguraju volontiranje u nekoj stranoj državi. Zašto su izabrali baš Hrvatsku i HCK? Najbolje da saznamo iz „prve ruke“: )

„We are 4 young french people (Charles, Jeanne, Clarisse, Ines) part of the Scout et guides de France organisation and we live in a little town two hours away from Paris in the countryside. We wanted to do a international solidarity project because we wanted to „leave this world a little better than we have found it“ (Baden Powell, founder of scouts) and to be usefull.
So, we choose to go in Croatia to volunteer in the Red Cross Society because we think that volunteer is the best way to helping at our scale, to learn some important skills, to know how to help people and realize how essential it is to act. Croatia because we thought that being aboard and seeing another country would makes us more open-minded, more resilient and happier to discover and learn. Meeting new people is very intresting, and it is a rewarding experience. That’s why we wanted to volunteer there“

Kako i priliči pravim domaćinima potrudili smo se da upoznaju naš grad i okolicu pa smo posjetili: Zavičajni muzej grada Biograda na Moru, Vransko jezero i Nacionalni park Kornati.

Osim što su se lijepo provodili, volonteri su i vrijedno radili, a da bi svoje volonterske zadaće što bolje obavili prošli su osnovnu edukaciju volontera HCK te edukaciju o Kodeksu sigurnosti na vodi. Kako se volontiranje održavalo u ljetnim danima najveći dio aktivnosti se odnosio na projekt „Sigurnost na vodi “ pa su: dijelili letke i upoznavali građane i turiste s Kodeksom na vodi prisustvovali radionici u vrtiću u vezi Kodeksa na vodi, sudjelovali u obuci za djecu neplivače..

Osim u navedenim aktivnosti u sklopu projekta Sigurnost na vodi, volonteri su sudjelovali i u čišćenju skladišta, sortiranju odjeće, u podjeli humanitarnih paketa kod dviju korisničkih obitelji. Te sudjelovali su u projektu Crveni križ u plavom okviru – eko akcija u mjestu Mrljane na otoku Pašmanu..

Biti domaćin ovako entuzijastičnim, otvorenim i pozitivnim mladim ljudima je bilo više nego zadovoljstvo, vjerujemo da su za vrijeme volontiranja u GDCK Biograd na Moru naučili mnogo, ali isto tako možemo reći da smo i mi od njih naučili puno i vjerujemo da ćemo bar dio toga prenijeti i na naše mlade volontere. Ovakvim pristupom životu će zaista ostaviti svijet boljim nego što su ga našli. Evo i njihovog osvrta na volontiranje u GDCK Biograd na Moru:)

„Voluntering is a very interesting and rich experience, and we enjoyed learning the fonctionnement of the Red Cross, its values and politics, and the ways possible to help and act. We felt very welcome and good. We saw the real problem of the world, and if sometimes we felt useless, we realise that being in the Red Cross was a concrete way to act, to change things at our little scale. We wish now to learn more skills, in order to be even more active.“