Sigurnost na vodi

2009-nauci kodeks sigurnosti

Projekt Sigurnost na vodi projekt je Hrvatskog Crvenog križa unutar službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama. Cilj projekta “Sigurnost na vodi” Službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog crvenog križa je prevencija nesreća vezanih uz more/vodu. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru prvi put je krenulo s Projektom na našem području 2015. godine te se nada kako će se projekt nastaviti provoditi kontinuirano u godinama koje dolaze.

Ljeto je vrijeme bavljenja brojnim sportsko-rekreacijskim aktivnostima u i na vodi. Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unaprjeđuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Pošto smo grad koji se nalazi u samom srcu Jadrana i ljeti smo turistička destinacija koju posjećuje mnogo obitelji s malom djecom smatramo da je izuzetno važno informirati javnost domaću i stranu o sigurnosti na vodi. Stoga smo krenuli u istraživanje prevencije ozljeda na vodi i naišli smo na informacije koje ne smijemo zanemariti.

Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7% u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja umre oko 388 000 osoba. Najviše stradalih, njih 96% je u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. Djeca i muške odrasle osobe su pod najvećim rizikom. Utapanje je u Hrvatskoj četvrti uzrok smrtnosti od nenamjernih ozljeda iza padova, prometnih nesreća i otrovanja s prosječnom stopom 2.2 /100 000 i oko sto umrlih osoba godišnje. Utapanje ima značajan uzrok smrtnosti u dječjoj dobi stoga smo odlučili pokrenuti preventivna predavanja, radionice i obuku djece neplivača kao najosjetljivijom skupinom.

Utapanje ima značajan uzrok smrtnosti kod djece ali nisu jedina ugrožena skupina stoga kroz informiranje uže i šire javnosti obuhvatit ćemo i ostale rizične skupine društva odnosno starije osobe i osobe koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila, te epilepsije.
Biograd na Moru kao turističko mjesto ljeti ima izrazito velikih problema sa otpadom koji turisti ali i domaći ljudi ostavljaju na plažama i odbacuju u more. Kako bismo utjecali na zaštitu okoliša uz more i samo more smatramo bitnim provesti edukacije djece i informiranje uže i šire javnosti o važnosti odlaganja otpada u zato predviđene posude, a ne ostavljati otpad iza sebe nakon odlaska sa plaže, kupališta. Kako bismo podigli razinu osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu, more u partnerstvu sa udrugom za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda na Moru trudimo se osmisliti zanimljive edukativne materijale kojima potičemo javnost na zaštitu okoliša.

Sigurnost na vodi 2016

Projekt Sigurnost na vodi projekt je Hrvatskog Crvenog križa unutar službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama. Cilj projekta “Sigurnost na vodi” Službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog crvenog križa je prevencija nesreća vezanih uz more/vodu. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru drugu godinu za redom provodi aktivnosti vezane za povećanje sigurnosti na vodi.

U sklopu aktivnosti projekta u mjesecu srpnju proveli smo obuku za junior spasioce koju je uspješno završilo 9 mladića i djevojaka sa područja Biograda, Pakoštana, Draga, Sv.Filipa i Jakova i Turnja.

Nakon obuke naših starijih osnovnoškolaca za junior spasioce krenula je dvotjedna Obuka za neplivače u sklopu koje smo obučili 45 djece od 4 – 7 godina.

Kako nam je zabavno bilo pogledajte na slikama 🙂

Vaše Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru