Pomoć u kući

Program “Pomoć u kući starijim osobama”
Ovim provedbenim Programom „Pomoć u kući starijima osobama“ pružaju se usluge pomoći starijim osobama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i to neposredno u njihovim kućanstvima.

Usluge iz Programa su besplatne za korisnike, a obuhvaćaju:

A) organizaciju prehrane;
B) pomoć u obavljanju kućanskih poslova;
C) pomoć u održavanju osobne higijene;
D) razgovor i druženje;
E) dostava lijekova i odvoženje liječniku
F) posredovanje između starijih osoba i institucija vezano uz ostvarivanje različitih prava.

Usluge su prilagođene uočenim potrebama starijih osoba, a pored onih koje se odnose na pomoć u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, starije osobe vrlo često ističu i potrebu za pomoći u prevladavanju usamljenosti i društvene izoliranosti.

Program “Pomoć u kući starijim osobama” provodi se u partnerstvu sa Općinom Sv.Filip i Jakov i Općinom Pašman te općine financiraju programe u potpunosti.

U program „Pomoć u kući starijima osobama“ u Općini Sv.Filipu i Jakovu uključen je 21 korisnik od čega 19 korisnika ženske populacije i 2 korisnika muške populacije dok je u Općini Pašman uključeno 14 korisnika od čega je 12 korisnika ženske populacije i 2 korisnika muške populacije.

Obilaskom terena, može se zaključiti da su naši korisnici zadovoljni i zahvalni što im je ponuđena ovakva vrsta pomoći umjesto domova. Najviše im znači razgovor i druženje, pomoć pri kućanskim poslovima, dostava lijekova, dostava toplog obroka, dostava namirnica, sprječavanje socijalne izoliranosti, poticanje druženja i komunikacije s drugima i tako redom.

Prikupljamo im potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na oslobađanje plaćanja dopunskog osiguranja, prikupljamo dokumente potrebne za reviziju socijalne skrbi te za ostvarivanje prava za novčanu pomoć za tuđu njegu. Posredujemo između starijih osoba i institucija vezano uz ostvarivanje različitih prava. Najpotrebitijima dostavljamo pakete humanitarne pomoći u hrani, higijenskim potrepštinama te odjeći i obući. Također uz pomoć donacija dijelimo televizore, frižidere, madrace za krevet te ostale potrepštine za kuću u skladu sa doniranim proizvodima.
Od svih pruženih usluga koje našim korisnicima jako puno znače, najviše se raduju razgovorima. Dirnuti brigom i pažnjom, korisnici pokazuju sve veće oduševljenje svakim našim obilaskom.

Na kraju je bitno naglasiti da smo pokretanjem Programa «Pomoć u kući starijim osobama» na području obiju općina, postigli svrhu i cilj Programa, poboljšanjem kvalitete života 35 starije osobe na spomenutim područjima odnosno postigli smo veći obuhvat starijih osoba izvaninstitucionalnim oblicima skrbi.