POZOVI I GDCK BNM TE VOZI II

 

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru, u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru te Općinama Pakoštane i Sveti Filip i Jakov provodi program: ,,Pozovi i GDCK BNM te vozi II” odobren od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Trajanje projekta je 24 mjeseci (siječanj 2023. – prosinac 2024.). Sredstva su osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 15.180,00 EUR te sufinanciranjem Grada Biograda na Moru i Općina Pakoštane i Sveti Filip i Jakov u iznosu od 3.981,68 EUR na godišnjoj bazi.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju: ublažavanje socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice, te specifičnom cilju: osiguravanje usluge prijevoza za starije osobe ( kojima te usluge nisu ili su teško dostupne) radi poboljšanja kvalitete njihova života i što dužeg ostanka u vlastitom domu. Dodatni učinci programa su: jačanje i osamostaljivanje starijih osoba, poticanje na volontiranje i međugeneracijsku solidarnost.

Program se provodi na području djelovanja GDCK Biograd na Moru, odnosno, na području Grada Biograda na Moru te općinama Sv. Filip i Jakov i Pakoštane.

Usluge projekta uključuju besplatan prijevoz osoba starije životne dobi na potrebne i željene lokacije poput liječničke ordinacije, banke, pošte i sl . Programom se potiče mobilnost i neovisnost starijih osoba o članovima obitelji i/ili susjedima. Na taj način članovi obitelji lakše mogu uskladiti obiteljske i poslovne obveze, a njihovi stariji imaju priliku umanjiti osjećaj usamljenosti i nemogućnosti ispunjavanja vlastitih potreba.

Također, programom se potiče deinstitucionalizacija jer se povećavanjem samostalnosti starijih osoba smanjuje potreba za odlaskom u institucije poput staračkih domova. Tijekom provedbe programa međusobno će komunicirati voditeljica programa, vozač, volonter i pripadnici ciljane skupine kako bi dogovorili odgovarajući termin prijevoza.

Financirano sredstvima