Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje II

Završen je projekt Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje II zahvaljujući kojemu su brojne obitelji u potrebi godinu dana primale pomoć u obliku paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda, te školskog pribora.

Projekt „Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje II“ odobren je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Provodilo ga je Gradsko društvo Crvenog križa Split. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru bilo je jedno od 23 gradska i općinska društva Crvenoga križa koje su u periodu od 16. srpnja 2018. do 15. srpnja 2019. godine na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanke, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Zadarske i Istarske županije surađivala u projektu.

Glavne aktivnosti bile su podjela paketa hrane, paketa higijenskih potrepština te paketa školskog pribora najpotrebitijim sugrađanima. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru podijelilo je krajnjim korisnicima 450 paketa hrane u vrijednosti od 63.114,35 kuna, 350 paketa higijene u vrijednosti od 18.231,90 kuna te 8 paketa školskog pribora u vrijednosti od 2.247,9 kuna. Dakle, ukupno je podijeljeno 808 paketa u vrijednosti od 83.594,15 kuna. Ukupno je u cijelom projektu isporučeno i krajnjim korisnicima podijeljeno 28.658 paketa hrane, 16.653 paketa higijenskih potrepština, te 850 paketa školskog pribora. Dakle, sveukupno je podijeljeno 45.396 paketa.

Krajnji korisnici projekta bili su najsiromašniji sugrađani – njih oko 250, u prvom redu primatelji zajamčene minimalne naknade, osobe starije od 65 godina i obitelji s djecom s niskim prihodima, a prema sljedećim kriterijima:

1. Samci/kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade
2. Osobe starije od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjem do 1.500,00, odnosno do 2.000,00 kn
3. Samohrani roditelji s ukupnim primanjima kućanstva nižim od 3.276,00 kn
4. Obitelji s 3 ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.025,00 kn
5. Iznimno, samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću dulje od 3 mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu

Također u sklopu projekta FEAD je i Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru prikupljalo namirnice te dijelilo pakete hrane najpotrebitijima. Ukupno je podijeljeno 922 kg hrane.
Osim navedenih aktivnosti podjele paketa hrane, paketa higijenskih potrepština, i paketa školskog pribora, Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru u sklopu ovoga projekta organiziralo je i radionicu o upravljanju kućnim budžetom, dostupnim socijalnim pravima i servisima, a to s ciljem smanjenja socijalne isključenosti siromašnih osoba ili osoba u riziku od siromaštva.