Humanitarni paketi i pružena pomoć

Kako bi odgovorio na izazove s kojima se suočavaju socijalno ugrožena kućanstva tijekom epidemije koronavirusa, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projekt „Pomoć socijalno ugroženim kućanstvima za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj“. U sklopu projekta bit će podijeljena 31.000 paketa hrane Vaš dar za pravu stvar socijalno ugroženim kućanstvima diljem Hrvatske. Hrvatski Crveni križ ovu akciju provodi u partnerstvu s tvrtkama Zagrebačka banka d.d., UniCredit fundation, Podravka d.d., Toyota Hrvatska, Farchioni Olii p.a., Ledo plus d.o.o., Tele 2 d.o.o., HBOR i JT International Zagreb d.o.o..

Na području djelovanja našeg Društva ukupno je podijeljeno 173 paketa hrane.

Zbog svega navedenoga, kućanstva čiji članovi pripadaju socijalno ugroženim skupinama i primaju zajamčenu minimalnu naknadu temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, u vremenu pandemije koronavirusa našla su se u posebno teškim životnim okolnostima i u riziku od siromaštva. U ovoj situaciji sve je više socijalno ugroženih korisničkih skupina i pokušavamo odgovoriti na sve njih. I ovim putem molimo sve koji trebaju pomoć da nam se obrate kako bismo utvrdili kojoj korisničkoj skupini pripadaju te ih stavili u evidenciju za podjele koje slijede.

Trenutno prikupljamo prehrambene proizvode u sklopu tradicionalne akcije Solidarnost na djelu u osnovnim školama u Pakoštanima, Sv.Filipu i Jakovu i Neviđanima na otoku Pašmanu. Namirnice koje prikupe učenici planiraju se podijeliti korisnicima pred božićne blagdane.

Novost je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014.-2020. kroz poziv “Ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III” pod nazivom “Od srca za srce Jadrana” kroz koji su osigurana sredstva u iznosu od 1.986.453,73 kuna te se nadamo prvim podjelama humanitarne pomoći početkom sljedeće godine.

Kako bi starijim osobama koje žive u teškim životnim uvjetima osigurao osobnu zaštitnu opremu i tako smanjili rizik zaraze koronavirusom, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ čija realizacija je započela i za GDCK Biograd na Moru osigurani su paketi za 90 osoba treće životne dobi. Podjela paketa odvijat će se tijekom studenog i prosinca 2020.

Vaš GDCK Biograd na Moru