MEĐUNARODNI DAN MLADIH / 100 GODINA MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan mladih.

Sama svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, a kojih nije malo. Neki od navedenih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, nemogućnost osamostaljivanja itd.

Ova godina od osobitog je značaja upravo za mlade Hrvatskog Crvenog križa koji broje ravno 100 godina, od davne 1922. godine koja se smatra godinom osnutka Podmlatka Crvenog križa, a osim toga 2022. je proglašena Europskom godinom mladih.

Mlade Hrvatskog Crvenog križa danas čine članovi do 30 godina starosti (učenici, studenti i mladi građani) koji djeluju u skladu s načelima Crvenog križa, Statutom Hrvatskog Crvenog križa i Pravilnikom o radu mladih Hrvatskog Crvenog križa. Mladi Hrvatskog Crvenog križa dijele se na: podmladak (djeca do završetka osnovne škole) i mlade osobe (od završetka osnovne škole do navršenih 30 godina života).

Aktivnosti koje se provode s mladima i za mlade unutar Hrvatskog Crvenog križa omogućuju im da izrastu u mlade ljude koji samouvjereno i odgovorno sudjeluju u društvenim procesima te su aktivni sudionici zajednica u kojima žive.