Međunarodni dan nestalih – budimo podrška obiteljima

plakat-2016-novi-1-1-

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih. Prilika je to da se svi prisjetimo nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom koja djeluju na području cijele Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza, kao dio Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Zahtjeve za traženje Crvenom križu podnose članovi obitelji nestalih osoba za koje ne znaju gdje se nalaze. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 3500 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek vezan uz traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije 25 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje. Iako je veliki broj traženja riješen, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvorena su još uvijek 2.104 zahtjeva koja se odnose na razdoblje od 91. do 95. godine – 1.689 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 415 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci.

Na području djelovanja našeg Društva i dalje su otvorena 4 zahtjeva iz vremena ratnih zbivanja.

Iza svakog tog imena na popisu nestalih je jedna obitelj koja puna nade, čeka odgovor o sudbini svojega člana obitelji.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa uz spomenute slučajeve, aktivno je radila i još uvijek radi na slučajevima osoba razdvojenih zbog izbjegličke i migrantske krize. Podsjetimo, tijekom trajanja krize u Hrvatskoj, HCK je uspješno spojio gotovo 2000 obitelji čiji su se članovi razdvojili tijekom mukotrpnog puta bježeći od ratnih stradanja. Spajanju obitelji za vrijeme migrantske krize pridonijele su i naše volonterke tijekom rada i boravka u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu.

I danas, Služba tražnja Hrvatskog Crvenog križa aktivno sudjeluju u rješavanjima sudbina razdvojenih izbjeglica i migranata, u suradnji s drugima nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Vaše GDCK Biograd na Moru