Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu – 30. kolovoza

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatski Crveni križ kao dio svjetske mreže Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju zahtjeva za traženje nestalih osoba.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Bez obzira na mjesto i uzrok njihovog nestanka, Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, vođen humanitarnim načelima, pomaže obiteljima nestalih osoba pronaći njihove najmilije i ostvariti pravo da saznaju njihovu sudbinu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi na slučajevima osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba (kao što su osobe nestale u Domovinskom ratu, oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te uslijed Ukrajinske krize), drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje. U ovom trenutku kod Hrvatskog Crvenog križa otvoreno je ukupno više od 2.900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.