Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2018. godine

Od 2005. godine Ujedinjeni narodi obilježavaju Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja, kako bi podsjetili globalnu zajednicu i pozvali sve države svijeta na zaustavljanje i zabranu korištenja mina i eksplozivnih ostataka iz rata. U 84 zemlje svijeta mine i eksplozivni ostaci iz rata (granate, streljivo, neeksplodirane bombe, improvizirana eksplozivna sredstva) još uvijek prijete ljudskim životima uzrokujući ranjavanje i smrt civilnog stanovništva.

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) od 2002. godine provodi akciju Travanj – mjesec zaštite od mina, kako bi se dolaskom proljeća i toplijeg vremena zbog učestalog boravka ljudi u prirodi dodatno ukazalo na prijeteću opasnost od mina. Cilj ove akcije je senzibilizirati građane na opasnost od mina i eksplozivnih ostataka iz rata te ukazati na problem koji usporava društveni i ekonomski razvoj Republike Hrvatske (RH).

Prema podacima HCR-a u 2018. godini ukupna površina minski sumnjivog područja (MSP) u RH proteže se na 405,90 četvornih kilometra, gdje se može naći približno 38.600 mina uz veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata, što obuhvaća područje devet županija i 58 gradova/općina u RH. MSP obilježen je sa 13.537 oznaka upozorenja na opasnosti od mina. Od početka 1996. godine do kraja ožujka 2018. godine u 423 minske nesreće stradalo je 595 osoba, od čega su 203 osobe smrtno stradale. U 2017. godini nije bilo stradavanja od minsko-eksplozivnih naprava, a od 2005. godine u RH nije bilo stradale djece od mina i eksplozivnih ostataka iz rata.

Centralni događaj obilježavanja Međunarodnog dana osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2018. godine bit će održan u Osijeku na trgu Ante Starčevića 4 u organizaciji HCR-a u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Hrvatskim Crvenim križem i dugim suradnicima. Obilježavanje centralnog događaja bit će održano uz dolazak visokih uzvanika predstavnika Vlade RH, Osječko – baranjske županije i grada Osijeka. U sklopu događaj bit će postavljeno simulirano „minsko polje“ i održana utakmica sjedeće odbojke, a za djecu je na pozornici predviđena predstava za djecu „Bembo“.

Hrvatski Crveni križ (HCK) se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2018. godine i pojačanim aktivnostima tijekom mjeseca Travnja – zaštite od mina u radu 39 društava Crvenog križa (DCK) informiranjem djece i odraslih osoba na pravilno i sigurno ponašanje zbog opasnosti od mina i eksplozivnih ostataka iz rata. Redovite aktivnosti poput radionica za djecu i javnih događaja za odrasle provode se u radu DCK tijekom cijele godine kako bi upozorili građane na još uvijek prijeteću opasnost od mina i eksplozivnih ostataka iz rata u našoj zemlji. Posebna pozornost posvećuje se okupljanju ciljanih skupina stanovništva, koji su zbog svog način života ili rada dodatno izloženi opasnosti od mina (djeca, poljoprivrednici, lovci, ribolovci, gljivari, šumari, planinari, vatrogasci, terenski radnici).

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) razvojem sveobuhvatnog programa pod nazivom „Zagađenje oružjem“ podržava nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u radu ovog programa koji u mnogim zemljama svijeta zbog opasnosti od mina onemogućava pristup zdravstvenoj zaštiti, izvorima pitke, vode, edukaciji i gospodarskom oporavku. ICRC u nekim zemljama svijeta izravno sudjeluje u programima zdravstvene pomoći i rehabilitacije žrtava mina (primjerice Afganistan).

NE ULAZITE U MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA!

POŠTUJTE OZNAKE OPASNOSTI OD MINA!