„Požar u školi Sikovo 2023“

24.10.2023. u Sikovu (Osnovna škola Sv. Filip i Jakov – područna škola Sikovo) održana je vježba sustava civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov sukladno Odluci načelnika općine o održavanju iste, pod nazivom „Požar u školi Sikovo 2023“.

Tema vježbe bili su evakuacija, spašavanje, gašenje požara, pružanje pomoći i zbrinjavanje unesrećenih u slučaju požara. Zadatak GDCK Biograd na Moru bio je zadaća članova bila je prihvat lakše ozlijeđene osobe i teže ozlijeđene osobe te realistični prikaz ozljeda.

U vježbi su sudjelovali predstavnici Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov, pripadnici DVD-a Sveti Filip i Jakov, članovi Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, predstavnici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov – Područne škole Sikovo te djelatnici Službe civilne zaštite Zadar.

Vježba je održana s ciljem uvježbavanja, provjeravanja i podizanja opće razine spremnosti operativnih snaga te provjere i upoznavanja djece i djelatnika s postupcima u slučaju požarnog alarma i nastanka požara.

Posebni ciljevi vježbe bili su provjera koordinacije rada između Županijskog centra 112 Zadar, Županijskog vatrogasnog operativnog centra Zadar – 193, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Stožera civilne zaštite općine Sv. Filip i Jakov i Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru, provjera sustava pozivanja (sukladno shemi pozivanja stožera civilne zaštite) te provjera sustava uzbunjivanja, prenošenja informacija i obavijesti

Prije same vježbe, djeci su podijeljene slikovnice, arazgovarali smo i o tome što je to prva pomoć i koja je uloga Crvenog križa.