Projekt „Društveni kutak“

Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti od 13.797.528,38 kuna bespovratnih sredstava. Projekt pod nazivom „Društveni kutak“ prijavljen je na Javni poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza u partnerstvu sa Gradom Biogradom na Moru i Općinom Pakoštane. Cilj poziva je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture. Projekt „Društveni kutak“ ima za cilj povećati socijalnu inkluziju starijih i nemoćnih te osoba sa invaliditetom s područja grada Biograda na Moru i općina Pakoštane, Sv.Filip i Jakov, Tkon i Pašman razvojem usluge poludnevnog boravka i širenjem usluge pomoći u kući za navedene ranjive skupine putem izgradnje građevine i nabave opreme za pružanje navedenih usluga. Projektom ćemo stoga unaprijediti socijalnu infrastrukturu za pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici.

Kao rezultat projektnih aktivnosti omogućiti će se sljedeće izvaninstitucijske usluge:

– Poludnevni boravak – sa svim potrebnim prostorijama, opremom i sadržajem za aktivno provođenje vremena i razne aktivnosti. Uz dnevni boravak koji će biti uređen kao polivalentna dvorana kako bih se istovremeno mogao koristiti i za različite radionice i aktivnosti imat ćemo i zasebnu prostoriju za medicinsku gimnastiku. U dvorištu zgrade poticat ćemo kretanje i boravak na otvorenom, jer ipak imamo 10 mjeseci lijepog vremena, kroz izgradnju šetnice za nordijsko hodanje, boćalište, vanjski šah, prostor za vježbanje na otvorenom te vrtne gredice. Projektom će također biti i osiguran prijevoz korisnika nabavom kombija prilagođenom prijevozu osoba sa invaliditetom.

– Pomoć u kući – unutar zgrade urediti će se prostorija gerontodomaćice, te će se uz poludnevni boravak pružati i usluga pomoći u kući koja uključuje obilazak starih i nemoćnih osoba te poslovi obavljanja kućanskih poslova, dostava namirnica, nabava lijekova i slično.

U sklopu toga imat ćemo i posudionicu ortopedskih pomagala koja će uključivati posudbu ortopedskih pomagala i nabavu pomagala u sklopu projekta. Za potrebe obilaska korisnika nabavit će se i osobno vozilo za gerontodomaćicu.

Zemljište na kojem će se građevina graditi dobili smo od strane Grada Biograda na Moru u svrhu izgradnje zgrade. Procijenjena vrijednost zemljišta je 1.044.287,22 kuna. Grad Biograd na Moru i gradonačelnik Ivan Knez velika su nam podrška i potpora od samog početka pripreme projekta kao i sad u provedbi i zbog toga smo izuzetno zahvalni. Prepoznati važnost suradnje na ovakvom projektu velika je stvar jer samo zajedničkim snagama možemo raditi velike stvari za našu zajednicu i građane.

Razdoblje provedbe projekta je do 4.5.2023. godine kada se nadamo da ćemo useliti u novi objekt i krenuti sa aktivnostima u novom prostoru koji će nam itekako olakšati njihovu provedbu ali i proširiti opseg socijalnih usluga u našoj zajednici.

Vaše GDCK Biograd na Moru