Projekt Sigurnost na vodi- kroz program obuke za neplivače u Sv. Filip i Jakovu prošlo tridesetoro djece

Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru već četvrtu godinu za redom provodi projekt Sigurnost na vodi. Riječ je o projektu Hrvatskog Crvenog križa kojem je cilj prevencija nesreća vezanih uz more ili vodu. Kao dio projekta provodi se obuka za neplivače za djecu od 5 do 7 godina te tečaj Juniori spasioci za djecu sedmih i osmih razreda, osim u Biogradu na Moru program se ove godine provodio u Sv. Filip i Jakovu u suradnji s Vaterpolo klubom Gusar.
Dodjelom diploma 27. kolovoza u Sv. Filip i Jakovu završena je obuka za neplivače kroz koju je prošlo tridesetero djece.
Osim tečajeva za neplivače i Juniore spasioce unutar projekta Sigurnost na vodi se provode i druge aktivnosti kao što su edukativne radionice u dječjim vrtićima kroz koje se djecu upoznaje s Kodeksom sigurnosti na vodi te potencijalnim opasnostima vezanim uz svima omiljene morske radosti. Kroz radionice se naglasak stavlja i na važnost očuvanje i zaštitu okoliša jer je poznato da se sva turistička mjesta pa tako i Biograd na Moru i Sv. Filip i Jakov suočavaju s problemom otpada koje turisti i domaće stanovništvo ostavljaju na plažama i odbacuju u more.
Iako je kroz projekt stavljen naglasak na edukaciju djece jer su oni najosjetljivija skupina, cilj je kroz edukativne i informativne letke upoznati i užu i širu javnost s Kodeksom sigurnost na vodi te na taj način spriječiti nesreće vezane uz boravak na i u vodi koje nažalost nisu rijetke. Utapanje je u Hrvatskoj četvrti uzrok nenamjernih ozljeda i broj umrlih od tog uzroka bilježi porast od 20% u 2017. u odnosu na 2016. godinu.
Upravo zbog ovakve statistike pokrenut je projekt Sigurnosti na vodi koji će zasigurno doprinijeti sprečavanju brojnih nesreća te očuvanju i zaštiti priobalja i mora.

Vaš GDCK Biograd na Moru!