PRVI BOŽIĆ OBITELJI PERSOLA U TOPLINI NOVOG DOMA

Priča o obitelji Persola krenula je još 2008. godine kada je Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru pokrenulo istu akciju obnove obiteljskog doma kojem je gradnja započela prije 40 godina. Još tada su se uz Crveni križ i Općinu Sv. Filip Jakov uključili i pojedini donatori te braniteljska udruga sa područja Općine Sv. Filip i Jakov. Tada smo uz veliku pomoć Općine Sv. Filip i Jakov uspjeli napraviti ploču na kući i tu je nažalost stalo, jer nije bilo više mogućnosti za nastavak radova. Bila su to krizna vremena za sve i obnova se nažalost nije nastavila. Par godina nakon toga opet uz podršku i pomoć Općine Sv. Filip i Jakov zatvorili smo otvore na kući, odnosno postavili prozore i vrata te sve do prosinca 2018. godine nije bilo pomaka. Nemojte misliti da su bili ostavljeni i sami, sve te godine obilazili smo obitelj u sklopu projekta Pomoć u kući koje je nakon ministarstva nastavila financirati Općina Sv. Filip i Jakov, a sad već dvije godine u sklopu projekta Zaželi kojeg je nositelj Općina pratimo i pomažemo na sve moguće načine našu obitelj Persola.
Nakon godine dana rješavanja papira za legalizaciju poluizgrađenog objekta te na našu inicijativu Općina je stala uz nas te smo krenuli u golemi zahvat obnove i izgradnje doma obitelji Persola. U prosincu 2018. godine otvorena je i humanitarna akcija „PRUŽIMO TOPLINU DOMA OBITELJI PERSOLA“ unutar koje je prikupljeno 46.445,69 kuna što u materijalnom što u financijskom smislu. Materijalno su nas pomogli Caritas Zadarske nadbiskupije, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, T.O. Dakor kupnjom aparata bijele tehnike te materijala za vodoinstalaterske radove dok su nam Erlić commerce d.o.o. i Lesnina H. d.o.o. izašli u susret popustima za kupnju materijala. Veliko hvala i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biograd koje nam je osiguralo agregat kako bismo mogli izvršavati radove do uključenja kuće na mrežu Hep-a.
Financijski su nas podržale mnoge tvrtke i obrti sa područja djelovanja GDCK Biograd na Moru, mnoga društva Crvenog križa sa područja cijele Hrvatske te građani uplatama u skladu sa svojim mogućnostima i još jednom im i ovim putem zahvaljujemo.
Sve radove za koje smo mogli osigurati volontere odradili smo volonterski uz pomoć pojedinaca te članova Moto kluba Duhovi koji su svojim volonterskim radom pripomogli akciju postavljanjem instalacija za vodu, bojanjem zidova i ostalih manjih radova te im ovim putem zahvaljujemo na uloženom vremenu i trudu.
Također smo osigurali i sredstva u sklopu humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ za izgradnju i obnovu kuće obitelji Persola u iznosu od 28.583,50 kuna.
Veliku podršku u cijelom procesu imali smo i od Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru koji su se potrudili da iskoristimo sva legitimna prava i novčanu pomoć za obitelj Persola koje smo mogli iskoristiti od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Uz svu uloženu energiju, trud, volonterski rad te uključenje pojedinaca iz lokalne zajednice moram naglasiti da nažalost ništa ne bih bilo završeno da nismo imali podršku i potporu načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, njegovog tima te komunalne službe Općine koji su iznijeli veći dio troškova i radova na kući. Možemo reći da je Općina na sebe preuzela vanjske radove na kući, postavljanje krova te izgradnju septičke jame dok smo ostalo financirali iz gore navedenih izvora.
Ono što je možda i najvažnije naglasiti da je u troškovima sudjelovala i sama obitelj koja je od svojih sredstava odvajala na mjesečnoj bazi kako bih i sami maksimalno sudjelovali u obnovi svog doma. Tijekom obnove i izgradnje kuće imali smo nažalost i smrtni slučaj unutar obitelji gdje nas je prerano napustio Marinko Persola sin Danice i Branka koji nažalost nije dočekao preseljenje u novi dom. Njegova smrt ukazala je na to koliko je sam život u bijedi i neadekvatnim uvjetima utjecao na njegovo zdravstveno stanje te je nakon toga i drugi brat Ante završio na liječenju te se nadamo da će se uskoro vratiti svom novom domu kojem se toliko veseli. Trenutno o Danici i Branku uz djelatnike projekta Zaželi Općine Sv. Filip i Jakov brine i kćer do povratka Ante koji će preuzeti brigu o roditeljima.
Kada sada stanemo i osvrnemo se unatrag priča o obnovi i izgradnji doma za obitelj Persola traje već 11 godina i da smo pokrenuli javnu akciju preko nekih televizijskih kuća vjerojatno bi bili puno brže gotovi međutim mi smo željeli da unutar lokalne zajednice potaknemo solidarnost, humanost i empatiju i zajedničkim snagama napravimo nešto za naše sugrađane, susjede i nekog tko nema mogućnosti izvući se samostalno i stati na svoje noge. Da li smo uspjeli u tome? Jesmo jer smo napokon osigurali topli i suhi dom obitelji. Da li smo mogli više i brže? Možda, ali smo radili u skladu sa svojim mogućnostima. Danas više nije bitno koliko je trajalo, danas je bitno da obitelj Persola slavi svoj prvi Božić u toplini svog novog doma te da napokon imaju uvjete za dostojanstven život. Nažalost mnogi ne shvaćaju što je to društvena odgovornost i uvijek misle da su tu institucije čija je odgovornost pomoći obiteljima u ovako teškim situacijama. Postoje institucije kao i udruge koje pomažu i rade svakodnevno sve što je u njihovim mogućnostima da ostvare sva njihova prava i pomognu koliko god mogu ali nekad kao i u ovom slučaju nažalost to nije dovoljno i tad je potrebno da se uključimo svi zajedno kako bismo napravili nešto veliko za nekog malog i kako bismo zajedničkim snagama ostvarili ono osnovno za dostojanstven život naših sugrađana.
Obitelj Persola se preselila u svoj dom već ovo ljeto te smo odlučili upoznati javnost o tome u ovo blagdansko vrijeme kad smo svi okruženi svojim članovima obitelji kako bismo potakli javnost na razmišljanje o tome koliko smo opterećeni nekim nepotrebnim stvarima dok ljudi oko nas žive u teškim uvjetima i samo im treba ruka podrške da se osove na vlastite noge i krenu boljim i ljepšim putem uz osmjeh i neopisivu sreću znajući da nisu sami.
Da naša briga i komunikacija sa obitelji Persola ne prestaje nakon završetka i preseljenja u novi dom dokaz je i obilazak članova Kluba mladih GDCK Biograd na Moru koji je u sklopu Tjedna solidarnosti prikupljao namirnice kako bismo osigurali pakete hrane u ovom blagdanskom periodu.
Nadamo se da ćemo vas sve skupa potaknuti da u Novoj 2020. godini podržite lokalne i nacionalne akcije te se uključite volonterski u rad pojedinih udruga kako bi cijelu godinu bili dio pozitivne priče, a ne negative koja nas okružuje. Otvorite svoja srca jer kao što francuska poslovica kaže „Sve će proći osim dobra koje si učinio“.

Hvala svima koji su se priključili akciji i pripomogli da obitelji Persola pružimo novi dom!
Vaše Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru