Svjetski dan Crvenog križa – zahvala volonterima

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

Iako ove godine zbog pandemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja, Hrvatski Crveni križ na ovaj važan datum ipak želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi.

Gotovo 3.500 volontera Crvenoga križa svakodnevno pomaže osobama koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa, kao i stradalima u zagrebačkom potresu.

Diljem Hrvatske volonteri Crvenoga križa već više od dva mjeseca redovito obilaze stare i nemoćne, osobe u samoizolaciji koje nemaju nikoga drugoga da im pomogne, oboljele od COVID-a 19 te socijalno ugrožene građane kako bi im dostavili neophone namirnice i lijekova.

Brojni volonteri javljaju se i na telefone DCK kao i na telefone za psihosocijalnu podršku, a tijekom dva mjeseca zaprimili su tisuće poziva.

Volonteri GDCK Biograd na Moru su odradili sjajan posao tijekom krize, moram napomenuti kako još uvijek odrađuju. Korisnici kojima su volonteri pomagali povratno su nam se javljali sa pohvalama i zahvalama tim divnim ljudima koji su u vrijeme izolacije bili velika podrška i oslonac.

Naše Gradsko društvo Crvenog križa je zaista bogato jer imamo ovako divne volontere. Svim volonterima u ime naših korisnika, kao i u ime Crvenog križa, od srca želim reći – hvala! Vi uistinu mijenjate svijet!

Franka Troskot, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru