Svjetski dan darivatelja krvi

I ove se godine 14. lipnja širom svijeta obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.
Tema ovogodišnje kampanje je redovito davanje krvi i jedinstveni pristup sigurnoj transfuziji krvi te ima za cilj potaknuti što veći broj ljudi diljem svijeta da postanu dobrovoljni, neplaćeni davatelji krvi te da redovitu daruju krv na organiziranim akcijama davanja krvi, koje su ključne za izgradnju čvrstih temelja održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi za sve one kojima je u danom momentu krv po život neophodno potrebna. Samodostatnost opskrbe zdravstva sa potrebnim dozama krvi za svaku zemlju predstavlja nacionalno bogatstvo i nacionalnu sigurnost neometanog funkcioniranja zdravstva.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana Darivatelja krvi glasi: „Sigurna krv za sve“
Prema statističkim podacima još uvijek samo 60 % zemalja iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruju donacijom od dobrovoljnih davatelja krvi, dok je kod ostalih, pretežno zemljama u razvoju još uvijek to veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo krvi.
GDCK Biograd na Moru upućuje svim dobrovoljnim davateljima krvi iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.
Prigodno obilježavanje Svjetskog dana Darivatelja krvi bit će u sklopu akcije dobrovoljnog darivanja krvi aktiva DDK Sv. Filip i Jakov koja će se održati 17. lipnja 2019. godine od 17 – 19 sati u novoj Osnovnoj školi u Sv. Filipu i Jakovu.
Pozivamo sve darivatelje, i one koji to tek žele postati, da nam se pridruže.
Vaše GDCK Biograd na Moru