SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI 14. 09. 2019.

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru će obilježiti Svjetski dan prve pomoći u petak 13. rujna 2019. godine od 9:00 – 11:00 sati u Bure Shopping Centru gdje će demonstrirati vještine prve pomoći.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Vještine prve pomoći želimo približiti svima kao značajan humanitarni čin koji ljudima omogućuje spašavanje života i pomaže u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede. Izuzeti, odnosno marginalizirati osobu, znači onemogućiti osobi pristup određenom mjestu, grupi ili privilegiji ili je isključiti iz razmatranja.

U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom (otprilike 15 posto svjetske populacije), osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima.
Globalno gledano, socijalna isključenost je fenomen koji utječe na kompletno društvo. Pozivamo ljude svih dobnih skupina da nam se pridruže u aktivnosti kako bi naučili tehnike prve pomoći, osobito neodgodivu prvu pomoć. Želimo podići svijest o tome kako učenje prve pomoći može biti način za osnaživanje ljudi unutar društva.

Svaki život je važan: prva pomoć je čin humanosti jer označava spremnost za spašavanje života, gdje se pritom poštuju različitosti i ne postoji diskriminacija.

Svatko ima potencijal naučiti prvu pomoć i spasiti živote, bez obzira na njegovu osobnu ili socijalnu situaciju.