ZAŠTITA PRAVA STARIJIH OSOBA

U petak 23. ožujka u prostorijama gradske vijećnice grada Biograda na Moru održano je predavanje pod nazivom “Prava u sustavu socijalne skrbi”.
Ovo predavanje koje organizira Udruga “Mi” iz Splita u sklopu projekta “Zaštita prava starijih osoba-promocija, informacija, edukacija” u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Biograd na Moru namijenjeno je starijim osobama. Veliki odaziv Biograđana najbolji je dokaz da su problemi te vrste prisutni i u našoj sredini, što su potvrdili brojni upiti nazočnih na skupu. Ravnateljica Gradske organizacije Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot u kratkom obraćanju nazočnima naglasila je kako je za rješavanje svakog problema prvi i najvažniji korak pravovremeno i pravovaljano informiranje.
Potom su predavanje preuzele gošće iz udruge “Mi” Jelena Milin dipl. socijalna radnica, a na pitanja sudionika skupa odgovarala je i suradnica za pravnu zaštitu starijih osoba Nela Kovačević. Spomenuti projekt, rečeno je ovom prigodom, počeo se primjenjivati u studenom 2017. godine, a s ciljem podizanja kvalitete života starijih osoba i njihove veće integriranosti u lokalnu zajednicu. Provodi ga Udruga “Mi” Split u partnerstvu s Udrugom socijalnih radnika Zadar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Projekt se provodi na području Splitsko–dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije. U svih pet županija održat će se ukupno deset javnih predavanja za starije osobe, a prilikom kojih će oni imati priliku dobiti pravne savjete od savjetnice za pitanja starijih osoba iz Udruge “Mi” ali i poslušati predavanje stručnjaka iz područja prava, socijalne skrbi i zdravstva.
Valja još naglasiti kako će u sklopu projekta biti izrađena i objavljena online brošura o zaštiti prava starijih osoba, čiji će sadržaj biti temeljen na suradnji sa stručnjacima u skrbi za starije, a sadržavati će i kontakte relevantnih dionika na području projekta.