ZAŠTITA ZDRAVLJA OD HLADNOĆE – PREPORUKE ZA JAVNOST

2019./ 2020. godina

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice pozdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može dovesti i do smrtnog ishoda.Kako bi se zaštitili od hladnoće, pridržavajte se sljedećih preporuka:

o Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

o Odjenite više slojeva topleodjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna)treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla,udobna zimska obuća otporna na vlagu.

o Osobamakoje boluju od kroničnih bolesti, posebnokardiovaskularnog i respiratornog sustava,preporuča se izbjegavanje izlaganjahladnoći i niskim temperaturamauranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

o U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kosti.

o Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

o Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

o Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu kojiupozoravaju na potrebu utopljivanija i prekid boravka na hladnoći.

o U slučaju da se kod osobakojeduže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici)pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju, blijeda kožu, ponekad i bol), treba odmahpotražiti zagrijani prostor, skinutijoj vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postepeno utopljivatizamatanjem u deke, ali ju se nikakone smije izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha)i potražiti stručnumedicinsku pomoć ili nazvati:

Hitna medicinska služba–194

ili

Jedinstveni broj za hitne službe –112

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće i niskih temperatura zrakamožete pronaći na mrežnim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (http://www.stampar.hr/hr/preporucene-mjere-zastite-zdravlja-starijih-osoba-zbog-hladnoceniskih-temperatura-zraka-u-sezoni).