ZAVRŠETAK PROJEKTA „REDcycle“

Uspješno je završen projekt „REDcycle“, financiran od strane Vodovoda d.o.o Zadar u iznosu od 1327,22 EUR, koji se provodio od veljače do kraja srpnja 2023. godine.

Svrha projekta bila usmjerenje buđenju svijesti o očuvanju okoliša i gospodarenju otpadom. Kroz različite radionice i edukacije koje provodi GDCK Biograd na Moru uvidjeli smo da stanovništvo i dalje nije dovoljno educirano o načinima ,,višestruke upotrebe” nekog predmeta, odnosno smanjenju količine otpada koji poslije dospijeva u okoliš. Teme i aktivnosti bile su prilagođene svim uzrastima, s obzirom da smo smatrali da mnoge teme i aktivnosti nisu prilagođene i mladim uzrastima, a koji mogu biti i jesu pokretači promjena. Prilagođeno je bilo i starijim osobama, kroz savjete i podsjetnike na recikliranje proizvoda. Cilj je bio i razviti svijest o zdravijem životu te čovjeku kao ,,savjesnom potrošaču” (manje zagađenja=zdraviji život).

Projekt ,,REDcycle” bio je osmišljen kroz edukaciju o načinima kako se može poboljšanjem životnih navika utjecati na smanjenje količina otpada koje proizvodimo, poticanje smanjenja otpada i ponovne uporabe materijala u kućanstvima te kroz online kampanju sa savjetima i trikovima (,,tips and tricks”).

Materijali koji su se koristili tijekom provedbe projektnih aktivnosti su: priručnik ,,Odgoj za humanost od malih nogu” koji je odobren kao pomoćno nastavno sredstvo od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te ,,Zeleni okvir za zeleniju svakodnevnicu” – priručnik Hrvatskog Crvenog križa s praktičnim savjetima za ublažavanje klimatskih promjena u kućanstvima i uredima.

Održano je 5 edukativno- interaktivnih radionica odvajanja i razvrstavanja otpada u dječjim vrtićima („Gardelin“ Pakoštane i „Ivana Brlić Mažuranić“ Biograd na Moru), ponovne upotrebe tekstila te ponovne potrebe proizvoda unutar kućanstva. Sudjelovalo je preko 100 djece vrtićkog uzrasta. Kroz radionicu odvajanja i razvrstavanja otpada skupine predškolaca naučile su kako se razvrstava otpad i što je recikliranje. Radionicom ponovne upotrebe tekstila korisnici projekta naučili su kako od korištene odjeće koja nije nosiva zbog manjih oštećenja dobiti novi proizvod – torbu, haljinu za lutke i još mnogo toga.

Online kampanjom na društvenim mrežama GDCK Biograd na Moru većem broju korisnika i dalje su dostupni trikovi i savjeti o smanjenju količine otpada u kućanstvu, a poduzetnicima unutar njihovih ureda.

Pripremljena je i Anketa o zelenom poslovanju koja je poslana poduzećima a kojoj je cilj bio procjena zelenog poslovanja.

U provedbu projekta bilo je uključeno i 3 volontera, a sve obavljene aktivnosti objavljene su na društvenim mrežama GDCK Biograd na Moru.